Inspiratie en tips

Waardebepaling of taxatierapport

Je woning verkopen, maar geen idee wat een goede prijs is? Of heb jij een nieuwe woning gekocht en vraagt de bank om een taxatierapport? Alles over waarde en taxeren, hoe zit dat toch?

Als het over huizen gaat, gaat al vrij snel over de waarde van een huis. Maar of er nu gesproken wordt over een taxatierapport, een waardebepaling of waardeverklaring, hieronder lees je wat de verschillen zijn.

De waardebepaling

Een makelaar kan jou als geen ander vertellen wat jouw woning waard is, bij aan- of verkoop. Jouw Makelaar kan een goed en onderbouwd advies geven over de waarde van onroerende goed. Een waardebepaling bieden wij gratis aan, samen met een (ver)koop adviesgesprek. Je weet dan meteen waar je aan toe bent!

De taxatie

Bij een taxatie hebben we het over heel iets anders, dit is een op schrift gestelde en zorgvuldig onderbouwde verklaring van onze NRVT gecertificeerde taxateur. In dit rapport worden niet alleen de huidige waarde, maar ook de belangrijkste eigenschappen van een pand benoemd. Er wordt gekeken naar omgevingsfactoren en de taxateur raadpleegt diverse bronnen. Zo wordt er een opname van het pand gedaan, er worden gegevens opgevraagd bij de gemeente, het kadaster en het archief van VBO. Uit al deze gegevens wordt een waarde berekend, welke op zijn beurt weer onderbouwd wordt met diverse referentie objecten. Kortom, de conclusie van het taxatierapport komt voort uit een veelvoud van gegevens en daar komt iets meer bij kijken dan “zomaar een rondje door de woning”, zoals veelal gedacht wordt. Het is duidelijk dat, afhankelijk van het soort woning en de omvang van de opdracht, de taxateur flink wat uren bezig is met het uitwerken van een taxatierapport. Een taxatie is dan ook niet gratis.

Gevalideerde taxatie

Sinds een aantal jaren kan er gekozen worden tussen gevalideerde en niet-gevalideerde taxaties. Voor de aanvraag van een financiering, eventueel met NHG-garantie, is het vrijwel altijd noodzakelijk een gevalideerd rapport aan te leveren bij de bank. Onze taxateur kan zo’n gevalideerd rapport leveren, wij laten onze rapport valideren bij het Nederlands Woning Waarde Instituut, het NWWI. Jij en de bank zijn zo verzekerd van een rapport dat voldoet aan alle gestelde eisen.

Voor mezelf of voor de bank?

Bij Jouw Makelaar krijgen wij regelmatig de opmerking; ”Ik wil gewoon weten wat mijn huis waard is”. Hier hoef je écht geen taxatie voor uit te laten voeren. Nodig gewoon Jouw Makelaar uit, onder genot van een kop koffie vertellen wij je dan wat je woning waard is en hoe we jouw pand het beste in de markt kunnen brengen. Een waarde nodig voor een andere situatie, de bank, nalatenschap of (echt)scheiding? Dan is het verstandig, al dan niet noodzakelijk, om een (gevalideerde) taxatie uit te laten voeren. Oók hierbij helpen we je graag! Kijk gerust even op onze taxatie pagina voor meer informatie.

Tags: kopen, taxeren, waardebepaling, NWWI, NRVT, validatie

Meer weten?

Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht

Tot je dienst!

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken voor een taxatie, woning verkoop of een andere dienstverlening van Jouw Makelaar?

Neem dan contact met ons!

Social Media

Scroll naar boven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht

Tot je dienst!

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken voor een taxatie, woning verkoop of een andere dienstverlening van Jouw Makelaar?

Neem dan contact met ons!

Social Media